Avenir Lembeek: tristesse in de Zennevallei
- Bram Desmet
- 8 mrt 2017
- 3 minuten om te lezen
In de kelders van ons provinciale voetbal rijpen talloze verhalen. Boeiende geschiedenissen die fervente supporters nog steeds oprakelen, terugdenkend aan een tijd waar hun club hét uithangbord van de regio was. Die gloriejaren bekopen sommige teams wel met een calvarietocht in de onderste voetbalreeksen.
Zo verging het ook KFC Avenir Lembeek. Nabij Halle, ten Zuiden van Brussel, breit dit elftal verder aan een roemrijk verleden. Kroniek van een aangekondigde dood.
Met stamnummer 142 behoort de club tot de anciens van het Belgische voetbal. De club werd opgericht op paaszondag 1915, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Een benefietwedstrijd betekent het ontstaan van ‘den Avenir’. Met de inkomsten verstuurt men voedselpakketten naar de Lembeekse krijgsgevangenen die op dat moment in Duitsland vertoeven.

Na de oorlog groeit de club uit tot een volwaardige sportvereniging. Sinds 1931 nestelt het zich op de Karenberg. Wanneer deze locatie eind jaren ’50 in gevaar dreigt te komen, gaat burgemeester Arthur Pues bemiddelen met Victor Brien, eigenaar van het veld. Brien schenkt zijn privé-eigendom in 1959 uiteindelijk aan de gemeente Lembeek.
Ook sportief gaat het Avenir Lembeek voor de wind: men bereikt voor het eerst de nationale reeksen. Na enkele jaren degradeert men echter weer, en zo spendeert men het gros van de jaren ’60 tot ’80 in de bovenste provinciale reeksen.
De jaren ’90 betekenen een bewogen periode voor de club. In 1990 klopt Lembeek weer op de deur van Bevordering. Ze winnen hun reeks in Eerste Provinciale en stoten zo voor de tweede keer in de clubgeschiedenis door naar Vierde Klasse. Het volgende seizoen verbazen zij hun reeksgenoten, en als klap op de vuurpijl maakt men meteen de overgang naar Derde Klasse.
In Derde Klasse staat Avenir Lembeek aanvankelijk goed zijn mannetje, tot het in 1995 onderaan het klassement eindigt. Verlies na strafschoppen tegen KAS Eupen (nu spelend in Eerste Klasse) velt het verdict: degradatie naar Vierde Klasse. Een jaar later wacht hen hetzelfde lot: een voorlaatste plaats doet Lembeek afglijden naar Eerste Provinciale.
Twintig jaar later, in 2015, viert de club haar 100-jarig bestaan. Een jubileum dat kan tellen. De grootse festiviteiten worden bekroond door een galamatch tegen eersteklasser KV Mechelen. Voetbalclubs die meer dan een eeuw meegaan, het is een soort die schaars begint te worden. ‘Den Avenir’ mag trots zijn op haar geschiedenis, met vier mooie jaren in Derde Klasse als hoogtepunt.

Het blijkt echter een periode met een wrange nasmaak. De opmars van de club was steil, maar de neergang mogelijks nog steiler. In enkele jaren promoveren van Tweede Provenciale naar Derde Klasse bleek een vergiftigd geschenk. De infrastructuur evolueerde niet met gelijke snelheid, wat voor problemen zorgde. Sinds eind jaren ’90 geraakte de club er niet meer bovenop, met enkele degradaties tot gevolg.
Ook dit jaar deelt Avenir Lembeek in de klappen. Nog tien speeldagen hebben zij tegoed om degradatie naar Derde Provinciale te vermijden. Geen swingend voetbal meer op de Karenberg.
Sinds dit jaar maak ik deel uit van deze prestigieuze club, steevast gesponsord door Brouwerij Boon uit Lembeek – gekend voor de kriek, geuze, en lambiek. Lambiek is trouwens een verbastering van de gemeente ‘Lembeek’, maar dat is dan weer een ander verhaal.
Het mooie blazoen van een traditieclub zoals Avenir Lembeek verdient geen anoniem bestaan. Het indrukwekkende stadion blijft de grootste restant van de gloriejaren. Waar mensen 25 jaar geleden in de rij stonden te drummen voor een ticketje, daagt er bij thuiswedstrijden nu nog een select clubje op.
Voor sommigen klinkt het grote miserie. En ja, dat is het deels. Maar toch gaat er nog steeds een charme uit van deze club. Het contrast met de gloriedagen verkleint echter niet. Vroeger applaudisseerde men voor de Belgische en Nederlandse internationals in de ploeg, en hoopte men op promotie. Vandaag applaudisseert men al als er elf mannen op het veld staan, en hoopt men dat er warm water uit de douches komt achteraf. De buren uit Halle en Tubeke zakten vroeger met knikkende knieën af naar de Karenberg. Legendarische derby's, die onder luid gejuich van het zwart-witte supporterslegioen niet zelden in het voordeel van Avenir Lembeek uitdraaiden. Vandaag zijn deze derby's veraf. Halle en Tubeke spelen vele reeksen hoger in nationaal verband, en snoepen alsmaar vaker de betere Lembeekse talenten af.
Avenir Lembeek maakt een lange nasleep mee van haar gloriejaren. Getekend voor het leven, in goede en slechte zin. Maar ooit komt de club er weer bovenop, dat bewees het reeds in de geschiedenis. ‘Den Avenir’ wijst immers op de toekomst.
Commentaires